Băimăreni

- am fost ş-om fi -

luni, 1 noiembrie 2010

Sănătate (VI): Eşecul dietelor (partea a doua)

Un fapt valabil în cazul celor mai multe diete e că, din cauză că au la bază restricţiile şi nu diversitatea, organismul va fi privat de necesarul optim de micronutrienţi (vitamine şi minerale). Un studiu comparativ între 4 diete, ce poate fi consultat aici, concluzionează că prin adoptarea regimului alimentar impus de acestea, rezultă un deficit a 56 % dintre micronutrienţii studiaţi, iar pentru asigurarea a 100 % din aceştia este necesar un consum mediu de circa 27 000 de calorii zilnic.

Multe din diete nu au nici o bază ştiinţifică, iar cele care pretind a respecta anumite porincipii, ignoră unicitatea şi particularităţile fiecărui organism. Pentru ele, esenţială e pierderea de kilograme, indiferent de costuri şi urmări.

  1. Dietele hipocalorice – au la bază principiul că mâncând mai puţin, plus ceva sport vei slăbi. Majoritatea reduc aportul de grăsimi în alimentaţie astfel fiind cel mai simplu de atins ţintele calorice pe care şi le propun. Rezultatul e un organism înfometat, privat de grăsimi esenţiale. Efectele dietelor hipocalorice sunt contrazise de realitatea ultimilor ani, în care deşi consumul de calorii a scăzut, lumea se confruntă cu o epidemie de obezitate, promovând ideea că esenţială este calitatea şi nu cantitatea.

  2. Dietele bogate în proteine şi cu conţinut scăzut de carbohidraţi te păcălesc prin pierderea în greutate datorată consumării rezervelor de glicogen şi apă, nesustenabilă deoarece aceste rezerve se vor reface. În plus, consumul redus de carbohidraţi va conduce la deficit de antioxidanţi şi fibre.

  3. Dietele bazate pe combinarea alimentelor separă alimentele bogate în proteine de cele ce conţin carbohidraţi în ideea unei digestii îmbunătăţite. Ele pierd din vedere faptul că proteinele în amestec cu carbohidraţi încetinesc eliberarea zahărului din hrană în sânge, fapt ce ajută la stabilizarea glicemiei şi implicit controlul greutăţii. Ele se potrivesc mai degrabă persoanelor cu probleme digestive.

  4. Pastilele şi ceaiurile de slăbit au căpătat un avânt puternic în ultimii ani. Din snobism sau comoditate, din ce în ce mai multă lume le foloseşte fără a-i interesa care sunt mecanismele pe care se bazează şi implicit la ce riscuri se expun folosindu-le. Unele blochează digestia carbohidraţilor pe principiul că dacă nu digeri, nu te îngraşi, nespunându-ţi că aceste cantităţi de carbohidraţi nedigeraţi vor fi hrană pentru microorganismele dăunătoare ceea ce poate da naştere la numeroase infecţii bacteriene. Altele inhibă digestia grăsimilor aşa încât pe lângă pierderea de kilograme te poţi alege cu deficit de grăsimi esenţiale, diaree. Despre cele care stimulează diureza nu mai amintesc aici fiindcă am scris într-un articol trecut despre importanţa hidratării.

Concluzii? Alege metode care nu-ţi păcălesc metabolismul. Fii conştient că nu-ţi poţi înşela organismul fără a plăti un preţ pe măsură.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire