Băimăreni

- am fost ş-om fi -

joi, 28 octombrie 2010

La piaţă

Că pieţele din Baia Mare sunt centre de antrenament pentru ţiganii şmenari nu mai e un secret pentru nimeni. Conduse de interese ce nu au nimic în comun cu siguranţa noastră sau cu promovarea producătorilor adevăraţi, aproape zilnic vezi sau auzi de persoane disperate ca au fost furate.

Sistemul e aproape infailibil: "meseriaşul" sustrage portofelul, acesta e palmat apoi de puradei ce se pierd prin multime. Daca ai tupeu sa faci scandal, imediat se întruneşte "cistita" adunare jignită profund de acuze, jurând şi înjurând cum că neam de neamul lor n-a pus mâna pe ce nu le aparţine şi rişti să te alegi şi cu vânătăi. Asta se intâmplă în 99% la sută din cazuri.
În celelalte 1 %, ţiganii fură de la cine nu trebuie şi şi-o fură.

Aşa s-a întâmplat cu ceva vreme în urmă, când, la unul din rânduri, stătea un tânar bine făcut cu o borseta agăţată de mâna. La un moment dat, simţind ceva, se intoarce brusc în spate, unde un ţigan mare si gras, neintegrat în Uniunea Europeana, ţinea portofelul lui în mâna. Ţâgăul, cu tupeul caracteristic, adept al conceptului fotbalistic "cea mai buna aparare e atacul", forţează victoria şi-l întreabă pe tânăr "Ce vrei, băh?". Aproape instantaneu, un pumn explodează în capul umflatului, care se muleaza cu zgomot pe astfalt. În timp ce omul îşi continua somnul de frumusete, justiţiarul îsi recuperă portofelul si dispare. Pirandele încep circul iar opinia publică, mult prea obosită şi poluată ca să intervină, îsi reia liniştită cumpărăturile.

După ce-şi trezesc tovarăşul, ţiganii pot răsufla usuraţi: cel puţin următoarele 99 de furturi vor reuşi.

Etichete: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire