Sănătate (V): Eşecul dietelor (prima parte)
Întrebarea pe care prea puţină lume şi-o pune atunci când vine vorba de diete, e de ce sunt din ce în ce mai mulţi obezi din moment ce există atâtea diete minune? Toţi ştim cel puţin o reţetă de slăbit x kile în y zile şi totuşi e plin în jurul nostru de grăsani. Gerard Depardieu a slăbit peste 250 de kilograme în viaţa lui şi totuşi arată ca o balenă. Îl avem în Baia Mare pe celebrul Akebono(Zamfir Claudiu Pop) care a slăbit cu ajutorul maestrului Uceanu de dragul audienţelor, ba a scos chiar o carte pe această temă şi azi arată aproape la fel de imens ca la începutul curei.
Ce ţi se ascunde în această ecuaţie e că peste 90 % din cei care pierd kilograme nu pot menţine noua greutate mai mult de 5 ani. Evită să ţi se spună că, de cele mai multe ori, kilogramele pierdute miraculos în primele zile sunt doar rezerve de glicogen şi apă, rezerve pe care organismul le va reface cum va avea ocazia.
Multe din metodele de slăbit folosesc trucuri prin care îţi păcălesc metabolismul (supresori de apetit, inhibitori de amidon, exces de fibre, etc.) lăsându-te apoi singur să plăteşti un preţ pe măsură.
Dietele minune te pot lasă cu kilogramele promise dar părăsesc un organism dezechilibrat nutriţional, privat de cele mai multe ori de vitamine, minerale şi grăsimi esenţiale, infometat, frustrat de renunţările din timpul curei, fără a-ţi spune cum sa faci faţă în continuare.
Despre pericolele fiecărui tip de dietă voi scrie într-un articol viitor. Pînă atunci, sănătate multă !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire