Băimăreni

- am fost ş-om fi -

marți, 14 septembrie 2010

Sănătate (II): Apa

Pentru o viaţă sănătoasă consumaţi zilnic minim 2 litri de lichide. Asta auzim zi de zi la radio si TV. De ce 2 litri? Care sunt pericolele deshidratării? Ce fel de lichide trebuie consumate? Ceaiul sau cafeaua se pun ? E sigură apa de la robinet? Slăbesc dacă beau apa? Sunt câteva din întrebările la care voi răspunde în acest articol.

De ce 2 litri?
Calculul e relativ simplu. În condiţii normale pierdem într-o zi cam 1,5 litri prin urină, 750 ml prin piele, 400 ml prin respiraţie, 150 ml prin fecale şi producem 300 ml prin metabolizarea hranei iar din alimentatie aducem circa 1 litru. Rezultă un minus de 1,5 litri de lichid ce trebuie compensat. Aportul maxim de lichide se consideră a fi egal cu cantitatea pe care rinichii o pot elimina în 24 de ore, aproximativ 2 litri (8 pahare). Vorba "ce-i mult nu-i sanatos" e vala bilă şi pentru apă. Anual, mor mai multe persoane din cauza consumului excesiv de apă decât din cauza deshidratării (multe din acestea se află sub influenţa Exstasy, drog care perturba reflexul normal de sete).

Ceaiul, cafeaua şi băuturile cu conţinut de cofeină hidratează sau dezhidratează?
Când se discută de hidratare, de regulă nu se ia în considerare consumul băuturilor pe bază de cofeina datorită efectului lor diuretic. Cofeina determina o pierdere de apă, dar a unei mici cantitati din cea adugată prin consumul băuturii (pentru cei care nu consumă regulat cofeină, o cană de cafea adaugă 2/3 din cantitatea de lichid consumată). Un studiu publicat în Journal of American College of Nutrition a analizat în ce fel combinaţii diferite de apă, cafea, ceai şi băuturi cu cofeină
influenţează starea de hidratare, rezltatul fiind că nu s-au gasit diferenţe semnificative. Problemele pe care le ridică celelalte băuturi sunt legate de alte efecte in afară de cel de hidratare ca de exemplu afectarea echilibrului zahărului din sânge, aport inutil de calorii, etc. Apa este singurul lichid care hidratează eficient. Băuturile care produc în mod cert o pierdere reală de fluide sunt bauturile alcoolice.

Ce se întâmplă daca nu bem suficiente lichide?
Printre simptomele deshidratării sunt constipaţia, durerile de cap, creşterea riscului de infecţii urinare şi pietre la rinichi, ulcer gastric (apa protejează mucoasa stomacala), dureri articulare (discurile şi cartilajele au nevoie de apă pentru a funcţiona normal), astm bronsic şi alergii. La pierderea a 1 % din fluidele din corp, temperatura corpului creşte ducând la dificultati de concentrare. La pierderea a 1-2 % apare senzaţia de sete. O pierdere de 3 % duce la scăderea fortei musculare cu 8 %.

Apa de la robinet e bună?
De cele mai multe ori nu. Reţelele învechite, lipsa staţiilor de epurare performante fac ca la robinet sa ne curgă şi nitraţi, plumb, aluminiu. Cea mai indicată apă pentru consum este apa plată.

Ajută apa la slabire?
Da. Cu condiţia sa bem suficientă şi în mod corect (înainte de mese cu 1/2 ore sau după mese la 2 ore). Un aspect care merită atenţie când vorbim de slăbire e confundarea senzaţiei de foame cu cea de sete. Se întâmplă deseori să avem impresia că ne e foame dar de fapt sa fie vorba de deshidratare şi un pahar de apă să rezolve problema în locul unor calorii ingerate inutil.

Etichete: , ,

3 comentarii:

La 18 septembrie 2010 la 21:39 , Anonymous Anonim a spus...

Interesant articol pentru mine, eu chiar am slabit vara asta cu apa si mancare sanatoasa.

 
La 18 septembrie 2010 la 21:41 , Blogger metaphor a spus...

Anonimul de mai sus sunt eu. :)))

 
La 20 septembrie 2010 la 09:59 , Blogger Baimareanul a spus...

@metaphor - Am sa incerc sa abordez si alte aspecte ale unei vieti echilibrate si sper sa te regasesti si acolo.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire