Băimăreni

- am fost ş-om fi -

marți, 7 septembrie 2010

Sănătate ( I ): Despre somn

Odihna, alimentaţia şi sportul sunt axele principale în jurul cărora gravitează preocuparea omului pentru o viata sănătoasă. Dacă pe ultimele două se pune accentul în majoritatea discutiilor, odihna e considerată un fenomen de la sine înteles (doar stai sau dormi). Nu-i chiar aşa. Ne petrecem o mare parte din viaţă dormind, ca urmare asigurarea unei odihne optime influenţează in mod direct calitatea vieţii. Gândeşte-te cum îţi arată o zi in care "te-ai trezit cu fata la cearşaf". Daca îţi mai spun şi că somnul are legaturi cu obezitatea (lipsa sau deficitul de somn stimulează secreţia grelinei, hormonul responsabil de senzaţia de foame) şi diabetul (un somn de doar 4 ore pe noapte scade sensibilitatea celulelor la insulină cu pâna la 25 %) probabil ţi-am ridicat deja destule semne de întrebare.

Ce poţi face pentru un somn mai odihnitor?
- evita o cină prea bogată în calorii (e o teorie întreaga despre ce trebuie mâncat înainte de culcare, dar deocamdata caut să mă concentrez pe lucrurile simple pe care le poţi face)
- nu face efort seara târziu
- dă-le dracului de griji pâna a doua zi
- aeriseste bine dormitorul
- dormi în intervalul 22-06
- încearcă să ai în dormitor cît mai puţine aparate generatoare de câmp electromagnetic (e greu fără TV, dar telefonul mobil îl poţi duce în altă cameră pe timpul noptii)
- trezeste-te cît mai natural cu putinţă (la lumina zilei, fără să foloseşti stimulente, dacă se poate) pentru a obţine un nivel optim de adrenalină în sânge

Somn uşor !

P.S. Acuma când îţi spun că anumite lucruri ar fi mai bune decât altele, mă bazez pe studii si informaţii pe care eu le consider serioase. Acestea pot fi foarte bine contrazise ulterior, aşa că tu încearca să iei deciziile şi în funcţie de semnalele pe care le primesti de la propriul organism. De exemplu dacă îţi spun să nu pui lumina albastra în dormitor fiindcă inhibă secreţia melatoninei de către epifiză, ci să ai la veioze lumina roşie (că aşa am citit în cartea Dr. Mencinicopschi), tu încearcă cu ambele variante şi daca ai somnul mai dulce cu veioze cu lumina albastră, las-o aşa.

Etichete: , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire