Băimăreni

- am fost ş-om fi -

marți, 6 decembrie 2011

Jandarmul, beţivul şi impostorul

Jandarmul, prin menirea funcţiei sale, e pregătit să-i prindă pe beţiv şi impostor. Dar ce te faci când jandarmul însuşi e beţiv şi impostor. Cum acţionează legea împotriva unuia care ar trebui s-o apere?

În urmă cu vreo două săptămâni, o femeie a fost lovită pe trecerea de pietomi de lângă Liceul Sportiv. Maşina circula cu viteză şi a luat-o din plin pe pietoană. Până în acest moment putem spune că "se poate întâmpla oricui", că te mai găndeşti la una la alta şi uiţi că eşti la volan. De aici încolo însă începe telenovela. Plusul de siguranţă pe care-l reprezenta faptul că cel de la volan era jandarm, s-a spulberat odată cu desfăşurarea faptelor, uniforma fiind umbrită de partea întunecată şi de lipsa de caracter a purtătorului. Omul, beat mangă (1,16 în aerul expirat) a luat-o pe femeie în maşină spunându-i că a fost lovită de altcineva care a fugit şi o va duce el la spital ca un bun samaritean. A fost identificat rapid de Poliţie având încă sânge pe bară.

Aţi putea crede în acest moment al acţiunii că odată trezit la realitate, măcinat de remuscări, jandarmul nostru s-a căit şi va încerca să îndrepte cumva răul făcut. Dar vai ... Lucrurile nu merg aşa în zilele noastre. Când femeia s-a prezentat a doua zi la medicul legist, peste cine crezi că a dat pe holuri? Exact. Jăndariul se plimba întâmplător pe acolo, probabil ca să se asigure că e respectată legea în litera ei. A scornit cu tupeu că-şi caută avocat. Poate venise să scoată certificat medico-legal pentru loviturile suferite de maşina sa ...

Numele infractorului e Dorin Vanca. A condus sub influenţa alcoolului, a accidentat pe trecerea de pietoni, a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor, a încercat ascunderea faptelor. Toate astea le-a făcut chiar el, cel menit şi plătit să ne protejeze. Va păţi ceva? Cel mai probabil nu. Dacă nu-i vor merge aranjamentele, va încerca cu bani la accidentată pentru a nu depune plângere.

Din păcate, lucruri din acestea se întâmplă la tot pasul. Asumarea responsabilităţii faptelor e ceva demodat. Pedeapsa penală e mult mai uşoară pentru mincinos, pilos sau aranjor. Există mecanisme devenite clasice care trebuiesc doar puse în mişcare (legist, analizele sangelui, medic specialist, avocat). De suferinţa celui lovit ... mă leşi cu din astea?

Etichete: , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire