Băimăreni

- am fost ş-om fi -

marți, 28 septembrie 2010

Sănătate (IV): Margarina

La început a fost hidrogenarea (procedeu tehnologic prin care grasimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei prin adăugarea de hidrogen în prezenţa unor catalizatori). Producătorii margarinelor au omis câţiva zeci de ani să ne spună că prin hidrogenare, natura grăsimilor vegetale se schimbă şi că rezultatul obţinut, deşi este o grăsime nesaturată nu poate fi folosită de organism, mai mult, ea chiar împiedică folosirea grăsimile nesaturate sănătoase. Au aruncat în faţă argumentul că margarinele nu conţin colesterol, evitând să spună că prin consumul lor, este perturbat metabolismul ficatului, acest lucru ducând el însuşi la generarea de "colesterol rău" (LDL).

Răspunsul "margarinarilor" la efectele nocive ale grasimilor hidrogenate a fost că nu sunt suficiente studii. Acum, când studiile i-au copleşit dovedind că toleranţa organismului uman pentru acizi grasi TRANS artificiali este 0 (ZERO) şi numeroase tări îşi pun problema scoaterii în afara alimentaţiei a acestor tipuri de grăsimi, ei au schimbat tehnologia. Îi spun interesterificare (procedeu chimic, artificial de modificare a profilului acizilor graşi din grăsimi, conducând la solidificarea acestora la temperatura camerei, devenind tartinabile prin creşterea conţinutului de grăsimi saturate), sperând că vor trece suficient de mulţi ani până când ne vom prinde că am fost păcăliţi din nou. Au cumpărat simboluri naţionale ca să le pledeze cauza în reclame. În războiul lor cu sănătatea noastră nu mai există demult scrupule.

Doze toxice foarte mici (de ordinul a câteva grame), efecte pe termen lung, ateroscleroză, bolilor cardiovasculare şi neurodegenerative, posibilitatea nasterii unor copii cu greutate scăzută şi circumferinţă mică a craniului, accidente vasculare cerebrale. Eşti dispus să rişti?

Etichete: , ,

4 comentarii:

La 28 septembrie 2010 la 18:11 , Blogger CORA a spus...

nu mai risc de cativa ani incoace! si cand te gandesti ca margarina este micul dejun al multor copiii...

 
La 29 septembrie 2010 la 09:50 , Blogger Baimareanul a spus...

@Cora: Insotita de biscuiti sau paine alba, ceai cu zahar la greu si dulceata sau ciocolata. In scoli ruleaza inca "Laptele si cornul". E trist ca nu s-a gasit un Jamie Oliver si la noi in tara care sa explice conducatorilor ca pentru a avea o generatie mai capabila decit aceasta, trebuie asigurata in primul rand o alimentatie sanatoasa.

 
La 30 septembrie 2010 la 15:03 , Anonymous Raluca a spus...

Cred ca se exagereaza cu nocivitatea margarinei ... motivul? Parafrazand inceputul articolului: "La inceput a fost bio-hidrogenarea", proces identic cu hidrogenarea si care are loc in burta vacii, ca sa simplific, regasindu-se apoi in unt, pe care il ridica toata lumea in slavi; in realitatea are chiar mai multe grasimi hidrogenate decat margarina.

 
La 30 septembrie 2010 la 16:57 , Blogger Baimareanul a spus...

@Raluca: Sincer, mi-as dori sa se exagereze dar tare ma indoiesc. Puterea industriei si a banului e mai mare decit iti poti imagina. As putea sa-ti dau sute de citate din nutritionisti de talie mondiala (nu din astia gasiti pe Google) care desfiinteaza margarina. Si foarte putine care o apara. Parerea mea e ca avantajul decisiv al untului sta in aceea ca este un produs natural. Doctorul Mencinicopschi, cea mai avizata parere vis-a-vis de nutritie de la noi din tara, spune foarte clar: "Suntem mult mai castigati daca mancam unt decat margarina". Daca doresti argumente ca sa justifici consumul de chimicale, gasesti pe net destule. Daca esti curioasa in sens constructiv, iti pun cu placere la dispozitie sursele din care m-am documentat pentru acest articol.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire