Sănătate (III): Grăsimile
Pare ciudat să spui lucruri bune despre grăsimi în diete şi cure de slăbire. Una din marile greşeli ce s-a făcut în încercarea de a scapa de kilograme, a fost scoaterea grăsimilor din alimentaţie. Era şi cel mai simplu de prostit lumea, având în vedere că 1 gram de grasime înmagazinează 9 kcal, în timp ce proteinele si carbohidratii doar 4 kcal. Au trebuit să treacă nişte ani si să se imbolnăveasca oameni pentru ca o parte din adevăr să fie spus: orice dietă din care sunt excluse grăsimile, e periculoasă pentru sănătate.
Grăsimile se împart în: saturate, nesaturate (mononesaturate, polinesaturate). Mai sunt cele rezultate în urma procesării grăsimilor vegetale (grăsimile TRANS) dar ele merita un post separat fiindcă fac obiectul unei dezinformari de proporţii; până atunci reţineţi doar că sunt considerate de multi specialişti ca fiind toxice si mult mai nocive decât grăsimile saturate.
Ne-am obisnuit să asociem grăsimile saturate cu "grăsimile rele" iar pe cele nesaturate cu "grasimile bune". Există studii şi teorii care nuanţează şi aceste asocieri dar voi intra în amănunte doar dacă va fi cineva suficient de curios.
Aveţi mare grijă la sursele de grăsimi pe care le alegeţi, încercaţi ca acestea să fie nealterate prin rafinare sau preparare termică excesivă şi să fie de calitate cât mai bună (de exemplu un ulei de masline rânced îţi face mult mai rău decât aceeaşi cantitate de untură de porc sau decât să mănânci carnea unui pui obez, umflat cu hormoni şi concentrate, care ajunge în zilele noastre să aibă peste 20 de grame de grăsime este de preferat aceeaşi cantitate de carne macră de porc crescut la ţară).
Profilul lipidic ideal al unei diete cu 20 % grasimi este: 3.5% omega 6, 3.5% omega 3, 7% grasimi mononesaturate, 6% grasimi saturate. Alimentatia actuală consemneaza un dezechilibru major în ponderea tipurilor de grăsimi ingerate prin creşterea alarmantă a consumului de grasimi saturate paralel cu scăderea consumului de acizi graşi omega 3.
Recomandări:
i) mâncaţi nuci şi seminţe - in, cânepa, dovleac, floarea soarelui, susan
ii) consumaţi peşte - hering, macrou, somon, sardine
iii) folosiţi uleiuri vegetale de calitate, presate la rece, pentru asezonatul salatelor
iv) luaţi suplimente nutritive cu omega 3
v) folosiţi la prăjit uleiuri cu punctul de fumegare cât mai înalt; prăjeşte mai degrabă în ulei mult decât în ulei puţin pentru a menţine o temperatură cât mai scăzută iar după prăjire îndepărtează surplusul de ulei cu serveţele
absorbante
vi) folosiţi untul în locul margarinelor
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire