Băimăreni

- am fost ş-om fi -

vineri, 3 decembrie 2010

Sănătate (VIII) - Zahărul

Atracţia organismului uman pentru gustul dulce îşi are cel mai probabil originea în vremea omului preistoric şi se datorează faptului că majoritatea lucrurilor din natură care sunt dulci nu sunt otrăvitoare. În timp s-a descoperit cum să se extragă dulceaţa din zahăr rezultând un produs ultrarafinat şi totodată sărăcit în elemente nutritive. Toate tipurile de zahăr (alb, brun, malţ, glucoză, miere) sunt cu eliberare rapidă ducând la o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Menţinerea echilibrului zahărului din sânge este unul din cei mai importanţi factori în asigurarea nivelului optim de energie şi a greutăţii corporale . Când concentraţia zahărului în sânge este prea ridicată, organismul transformă excesul în glicogen (combustibil pe termen scurt depozitat în special în ficat şi muşchi) sau grăsime (rezerva de energie pe termen lung). Dacă nivelul zahărului este scăzut apar stările de oboseală, scăderea puterii de concentrare, nervozitate, dureri de cap, probleme digestive.

Cel mai bun mod de a controla nivelul zahărului din sânge este prin încărcătura glicemică a alimentelor pe care le consumăm. Spre deosebire de indicele glicemic care caracterizează carbohidraţii doar din punct de vedere calitativ, încărcătura glicemică este un indicator atât cantitativ cât şi calitativ al carbohidraţilor.

Alternativele zahărului rafinat s-au dovedit de cele mai multe ori controversate, având de multe ori efecte mai dăunătoare asupra sănătăţii decât zahărul însuşi. Xilitolul, un zahăr vegetal cu încărcătură glicemică scăzută pare a fi agreat ca înlocuitor al zahărului.

Sfaturi utile:
  • singurele dulciuri perfect sănătoase sunt fructele crude consumate în sezonul de apariţie. Nu vă puneţi mari sperante în fructele coapte pe vapoare.
  • consumaţi sucurile de fructe cu tot cu pulpă sub formă de fresh-uri făcute în blender păstrând astfel fibrele, vitaminele, mineralele şi enzimele
  • evitaţi zahărul rafinat în toate formele lui. Zahărul din fructe este arhisuficient organismului

Etichete: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire