Pene şi penibili
Instabilitatea alimentării cu energie electrică e de notorietate în Baia Mare. La case, când sudează vecinul, restul caută lumânări. La blocuri câte cartiere atâtea valori ale tensiunii la priză. Electrica are alte stresuri decât asigurarea tensiunii constante. Dar dacă ai tupeul să ţi se ardă vreun aparat din cauza supratensiunii, apoi să vezi maraton. Ei merg pe principiul fotbalistic că cea mai bună aparare e atacul. Intîi trebuie să îndeplineşti cumulativ o gramadă de condiţii puse de vajnicul distribuitor. Adică:
1. Depasirea limitelor admise de normele tehnice in vigoare a valorii tensiunii s-a produs din vina dovedita a operatorului de distributie (consumatorul nu poate dovedi singur acest lucru);Apoi mai trebuie să aduci si semnături de la nu ştiu câţi vecini cum că au simţit şi ei mulţi volţi în prize. Şi să mergi cu aparatul afumat la reparat şi să te prezinţi cu chitanţa la Electrica, probabil pentru o nouă analiză. Iar dacă nu poate fi reparat, ai şansa la unul nou. Dar nu prea s-a întimplat.
2. Consumatorul se incadreaza in puterea aprobata specificata in contractul de furnizare a energiei electrice (depasirea puterii absorbite de consumator ar trebui dovedita de Electrica)
3. Receptoarele defectate au fost omologate si au fost alimentate cu energie electrica prin circuite prevazute cu protectii la scurtcircuit si supracurenti, corect dimensionate, corespunzatoare prescriptiilor tehnice in vigoare. (teoretic toate sunt protejate, practic doar aparatele tv, radio, video si PC-urile)
4. Instalatia electrica interioara se afla intr-o stare corespunzatoare din punct de vedere tehnic, in conformitate cu prescriptiile tehnice (consumatorii din blocurile vechi de peste 35 de ani sigur au probleme cu instalatiile electrice)
5. Consumatorul dovedeste cu documente justificative (adica factura sau bonul de la magazin), in conditiile legii, dreptul de proprietate asupra receptoarelor defecte, daca acestea depasesc dotarea uzuala. (Ce presupune a ceas ta? Cine o stabileste? Despagubirile se acorda numai daca depasim dotarea uzuala? Parca era vorba de variatiile de tensiune)
6. Consumatorul detine contract de furnizare in vigoare. (corect)
7. Consumatorul nu a declarat furnizorului, pe proprie raspundere, ca nu detine aparat radio/ TV, pentru situatia in care se reclama defectiuni la astfel de aparate (prevedere absurda, deoarece nu declaram nici frigiderele si nici masinile automate de spalat, dar Electrica trebuie sa plateasca daune si pentru defectarea acestora din cauza variatiilor de tensiune. Sau nu.).
8. Consumatorul a anuntat, in scris, furnizorul de energie electrica/ operatorul de distributie in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data aparitiei socului de tensiune care a produs deteriorarea unor receptoare (aparate) electrice.
Sper că nu vor mai avea scăpare cu pana de azi noapte din cartierul Gării.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire