Băimăreni

- am fost ş-om fi -

vineri, 6 martie 2009

Cum se umflă factura la gaz

De pe hotnews.ro citire:
Furt cu termometrul
  • In primul rand, pentru ca, desi metodologia europeana stabileste ca etalon pentru conditiile in care se face conversia volum/putere energetica temperatura de zero grade Celsius, ANRE a stabilit ca etalon temperatura de 15 grade Celsius, fapt care induce, conform legilor fizicii, un volum mai mare de gaz luat in calcul la plata facturii. La noi, se masoara volumul de gaz consumat la temperatura de 15 grade Celsius, cind aceeasi cantitate de gaz este mai putin densa, dar mai voluminoasa decit la 0 grade Celsius, iar consumatorul plateste mai mult. Din aceasta cauza, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 9,1% mai mare, spun specialistii.
  • In al doilea rand, in calculul facturii se ia puterea calorica a gazului, cita caldura rezulta din gazul consumat. Ei bine, puterea aceasta este optima daca este masurata la 25 grade Celsius, potrivit standardului european. La noi, puterea calorica se calculeaza la 15 grade Celsius, cind gazul nu are o ardere foarte buna. Ceea ce modifica rezultatul, din nou, si duce la discriminarea consumatorului roman in comparatie cu cel european. Din aceasta cauza, sustin specialistii, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 11,7% mai mare.
In al treilea rand, Ordinul ANRE (62/2008) lasa la latitudinea producatorilor de contoare de gaz marja de eroare metrologica, in loc sa o limiteze intr-un mod rezonabil, care sa nu permita spolierea consumatorului casnic. De asemenea, ordinul nu fixeaza si nu limiteaza in timp pana cand aparatele de masura (contoare) sa scada marja de eroare. Din marja de eroare inacceptabil de mare, la unele contoare de 4%, platitorul roman de factura poate sa scoata mai mult cu 4% la factura de gaz decat cetateanul european.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire