Codul de pe ouă
Oul a fost şi va fi un aliment de bază al omului. Conţine tot ceea ce este necesar dezvolării unei fiinţe perfect funcţionale. În ultimii ani, studiile au demontat multe din miturile care limitau consumul de ouă (colesterolul din gălbenuş, greutatea digestiei) doctorii noştri fiind depăşiţi mult în actualizarea informaţiilor.
Cea mai bună sursă de ouă este de la ţară, de la găinile crescute în aer liber, ce manâncă de la mama natură. Dacă nu e posibil acest lucru şi deja te afli în fata raftului din magazin e bine să ştii cum le alegi. Pe fiecare ou, în afara datei la care a fost ouat mai există un cod a cărei primă cifră este foarte importantă. Astfel:
0 - Ecologice (ouă produse de găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făinuri proteice de origine animală, aditivi, conservanţi sau coloranţi sintetici)
1- Aer liber (găinile sunt crescute în hale, dar au acces continuu în aer liber pe tot parcursul zilei)
2- La sol (găinile sunt crescute în hală, libere)
3- În baterii (ouătoarele sunt înghesuite în cuşti suprapuse)
Cifrele de mai sus se referă la locul şi la modul în care sunt crescute găinile. Hrana - exceptând categoria 0 - este aceeaşi la toate găinile.
Din păcate, 90% din productia anuală de ouă este industrială, aşadar e marcată cu cifra 3.
Concret, ouăle marcate cu cifra trei sînt ouă care provin de la găini crescute în sistem industrial gen baterie. "Sînt nişte cuşti cu o dimensiune de 50/60 centimetri sau de 60/80, în care trăiesc şase pînă la opt găini. Pentru că spaţiul este foarte mic, acestor păsări li se taie, de regulă, ciocul, pentru a se evita astfel apariţia unor fenomene de canibalism. În plus, ele sînt învăţate să mănînce numai atunci cînd este lumină, şi nu pe întuneric, pentru a se face economie la hrană. Oricum, alimentaţia lor nu este corespunzătoare, aceste găini primind adesea antibiotice şi alte substanţe nocive, ceea ce face ca produsul lor să fie, practic, un ou mort", explică prof. Mencinicopschi.
Vestea bună e că din 2012 UE intenţionează retragerea ouălelor "moarte" de pe piaţă. Pînă atunci, încercaţi să le găsiţi pe cele cu inscripţionate cu prima cifră 0. Succes !
Etichete: alimentatie, cod, inscriptionare, oua
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire